Brandveiligheid van je bedrijf verbeteren: hier moet je op letten

Brandveiligheid van je bedrijf verbeteren: hier moet je op letten

Je hebt een succesvol bedrijf, de zaken lopen goed. Tot het noodlot toeslaat: er breekt een uitslaande brand uit. Niet alleen je bedrijfspand is totaal verloren gegaan, maar ook alle inventaris, voorraden en data. Om de nachtmerrie compleet te maken vallen er gewonden of erger. Brandveiligheid is dan ook één van de belangrijkste zaken waar je als eigenaar van een bedrijf rekening mee moet houden. Naast alle materiële en immateriële schade die een brand kan veroorzaken, gelden er ook nog wettelijke regels waar je je aan dient te conformeren. We helpen je dus graag bij een verbeterde brandveiligheid voor je bedrijf en vertellen je waar je op moet letten.

Risicoanalyse brandveiligheid

Om goed te kunnen inspelen op het risico dat brand ontstaat en de schade die het kan aanrichten, is het belangrijk om te starten met een analyse van de brandveiligheid in je bedrijf. Hierbij breng je alle mogelijke risico’s in kaart. Het is niet erg om hierbij te “doemdenken”. Ook het ergst denkbare scenario kàn plaatsvinden.

Door deze analyse wordt je je bewust van de risico’s en kun je deze dus ook op een goede, effectieve manier verminderen. Vergeet niet om de risicoanalyse voor brandveiligheid in je bedrijf regelmatig te herhalen.

Maak een brandveiligheidsplan

In dit plan beschrijf je de maatregelen die je hebt genomen en wat je verwacht van je medewerkers op het moment dat een brand uitbreekt. Denk niet alleen aan vluchtroutes voor het geval brand ontstaan is of een aanpassing van de werkwijze bij brandgevaarlijke werkzaamheden. Ook hier geldt: test dit plan periodiek en werk het bij wanneer dit nodig blijkt. Zo zorg je ervoor dat het plan werkt op het moment dat onverhoopt brand ontstaat.

Zorg voor brandveiligheidsvoorzieningen

Zijn bouwkundige maatregelen vereist om de brand bijvoorbeeld te kunnen compartimentiseren of om een vluchtroute te realiseren? Zorg dat deze zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Laat je adviseren over de plaatsen waar brandblussers moeten komen, of een sprinklerinstallatie gewenst is en waar rookmelders geinstalleerd moeten worden.
Na installatie hiervan zorg je ook dat deze regelmatig onderhouden worden. Zo zorg je ervoor dat de installatie altijd in topconditie blijft. Lees hier meer over het belang van onderhoud van je sprinklerinstallatie.

Train je medewerkers in brandveiligheid

Zoals bij het brandveiligheidsplan al duidelijk werd, is het van belang dat jouw medewerkers weten hoe zij brand kunnen voorkomen en hoe ze moeten handelen wanneer toch brand is ontstaan. Het is dus belangrijk hen een brandveiligheidstraining te geven. Soms is dit al onderdeel van het BHV-plan maar het kan ook gewenst zijn om alle medewerkers deze training te geven. Bijvoorbeeld wanneer deze specifiek is ontwikkeld voor de brandveiligheidsvoorzieningen die jij hebt getroffen in je bedrijf.

Veiligheid in de bedrijfscultuur

Veiligheid moet een integraal onderdeel worden van de werkzaamheden en de cultuur binnen het bedrijf. Dat is nog belangrijker op het moment dat er brandgevaarlijke werkzaamheden worden gedaan.

Stel daarom een reglement op om zo duidelijk aan te geven wat jij van je medewerkers verwacht én wat zij van jou kunnen verwachten.

Advies van een expert

Met bovenstaande tips hopen we je wat inzicht te hebben gegeven over de brandveiligheid van je bedrijf. Kom je er nog niet helemaal uit hoe je de brandveiligheid in jouw bedrijf on point krijgt? Begrijpen we, brandbeveiliging is immers niet voor niets een specialistisch vak én onze passie. We komen dan ook graag bij je langs om de situatie te bekijken en je te voorzien van een advies dat is afgestemd op jouw bedrijf. Neem vrijblijvend contact met ons op en verbeter de brandveiligheid voor het te laat is.

Ons advies nodig? Neem contact met ons op!

Contact

Brandende vraag? Bel nu en krijg vandaag nog antwoord.