Brandmeldinstallatie: de basis van brandveiligheid
Brandmeld installatie: de basis van brandveiligheid
Brandmeld installatie: de basis van brandveiligheid
Wanneer een brand ontstaat is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt geblust. Een brandmeldinstallatie is dan ook een onmisbare schakel in de brandveiligheid van een bedrijfspand. Vroege detectie van een brandhaard zorgt ervoor dat ergere schade in veel gevallen kan worden voorkomen. Zeker wanneer deze is gekoppeld aan bijvoorbeeld een blusinstallatie zoals een sprinklersysteem.
Wat is een brandmeldinstallatie en waarom heb je dit nodig?
Een brandmeldinstallatie bestaat uit verschillende componenten zoals rookmelders, handmelders en een meldcentrale. Het belangrijkste doel is om te signaleren wanneer brand ontstaat en waar de brandhaard zich bevindt in het gebouw. In bedrijfsgebouwen staat de brandmeldinstallatie in verbinding met de meldkamer van de veiligheidsregio. Daardoor is het mogelijk om bij detectie van brand direct de hulpdiensten in te schakelen.
Sommige systemen zijn zo geavanceerd dat ook liften worden stilgezet en automatische deuren kunnen worden gesloten om verspreiding van de brand tegen te gaan.
Soorten brandmeldinstallaties
Grofweg zijn brandmeldinstallaties te verdelen in drie soorten.
Traditionele brandmeldinstallaties zijn opgedeeld in zones, waar één of meer rookmelders zijn geïnstalleerd. Het systeem zorgt ervoor dat een alarmsignaal wordt afgegeven. Dit systeem herkent niet welke rookmelder een noodsituatie heeft gedetecteerd.
In adresseerbare brandmeldinstallaties wordt elke rookmelder individueel bewaakt bij de brandmeldcentrale. Daardoor is het mogelijk om maatregelen te nemen voor de exacte locatie, zoals het compartimentiseren of het lokaal laten afgaan van de blusinstallatie.
Een aspiratiebrandmeldinstallatie neemt monsters van de lucht en detecteert razendsnel of er branddeeltjes aanwezig zijn. Daardoor kan een brand al in heel vroeg stadium worden gedetecteerd.
Installeren van een brandmeldinstallatie
Een brandmeldinstallatie vergroot de veiligheid van alle personen die in het gebouw aanwezig zijn. Een fijne gedachte toch? Als eigenaar van het bedrijf ben je immers aansprakelijk op het moment dat er iets gebeurd met de mensen in het pand.
Om precies die reden wordt door verzekeraars vaak geëist dat brandpreventiemaatregelen zijn genomen. Ook vanwege het Bouwbesluit en de Arbowet ben je verplicht om te zorgen voor een brandveilige (werk)omgeving.
Maar hoe wordt zo’n systeem nu geïnstalleerd en wat wordt er van jou verwacht?
De installatie kun je het beste toevertrouwen aan specialisten. Er komt namelijk nogal wat bij kijken voor het brandmeldsysteem geïnstalleerd kan worden:
- Risico-inventarisatie
Het bedrijfspand wordt kritisch bekeken. Oudere gebouwen bieden vaak een grotere uitdaging voor een goed brandveiligheidsplan. Maar ook het aantal personen, de grootte en de aard van de activiteiten worden hierin meegewogen. - Opstellen brandveiligheidsplan
Nadat de inventarisatie heeft plaatsgevonden, wordt een plan opgesteld om de brandveiligheid naar het hoogst mogelijke niveau te brengen. Daarbij wordt rekening gehouden met de indeling van het pand en aanwezige bekabeling vanwege de plaatsing van componenten. Daarnaast wordt bekeken welke eisen wettelijk gesteld worden aan het bedrijfspand. - Vergunningen
Voor brandmeldinstallaties zijn vaak vergunningen nodig. Dat is bijvoorbeeld het geval als de elektrische installatie aangepast moet worden. Omdat het proces van vergunningen aanvragen weken en soms zelfs langer kan duren, is het verstandig om hier zo snel mogelijk mee te starten. - Installeren
De installatie wordt bijna in alle gevallen gedaan door een deskundig bedrijf. Zij zorgen voor het monteren van de componenten. Na de montage wordt de installatie uitvoerig getest. Dan wordt duidelijk of alle onderdelen goed zijn geïnstalleerd en of alles voldoet aan de gestelde eisen. Een testmelding naar de hulpdiensten is ook onderdeel van de test en inbedrijfstelling. - Onderhoud en keuring
Nadat de brandmeldinstallatie in gebruik is genomen, moet deze periodiek worden onderhouden en gekeurd. Niet alleen vanwege de verzekering en andere wettelijke eisen, maar natuurlijk ook voor jouw eigen gemoedsrust. Want je wilt voorkomen dat je vertrouwt op een brandmeldinstallatie en deze in een noodgeval niet functioneert.
Verhoog je brandveiligheid
De essentie van een brandmeldinstallatie is duidelijk. Maar hoe is het gesteld met de brandveiligheid in jouw bedrijf? Is de veiligheid van bezoekers en werknemers gewaarborgd en wat is de omvang van schade mocht er een grote brand ontstaan?
Of je nu al een brandmeldinstallatie hebt of op zoek bent naar een expert in dit vakgebied voor nieuwe installatie, op Pyrock kun je rekenen. Onze ervaren adviseurs komen graag bij je langs om je huidige situatie te beoordelen. Zij adviseren je vervolgens over de maatregelen die nog nodig zijn om ervoor te zorgen dat de brandmeldinstallatie in topconditie komt en blijft.
Wacht dus niet langer, de toekomst van je bedrijf hangt er vanaf. Neem vandaag nog contact met ons op en plan direct een afspraak in.
Contact