Brand preventie voor bedrijven: zo doe je dat

Brand preventie

Brand preventie voor bedrijven: zo doe je dat

Voor elk bedrijf is brand preventie ontzettend belangrijk, hoewel het niet altijd het eerste is waar je aan denkt op het moment dat je je nieuwe bedrijfspand in gebruik neemt. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van brand preventie met gebruik van sprinkler-, brandmeld– en ontruimingsinstallaties. Ook moet rekening worden gehouden met bouwkundige preventie, waarover je alles leest.

De eerste verdediging: sprinklerinstallatie

Als een brand ontstaat, is het zaak deze zo snel mogelijk te onderdrukken. Zo zorg je ervoor dat de schade beperkt blijft. Belangrijk bij brand preventie is dus om te zorgen dat de direct kan worden ingegrepen bij een beginnende brandhaard. Een sprinklersysteem biedt hier uitkomst. Zodra extreme hitte, rook of vuur wordt geconstateerd, treedt het systeem automatisch in werking.

Voor een goede werking, is het belangrijk dat het systeem op maat is gemaakt en is afgestemd op het gebouw en de werkzaamheden die daarin plaats maken. Daarnaast is het periodiek onderhoud essentieel om te zorgen dat de sprinklerinstallatie goed blijft werken. Eventuele defecten, beschadigingen of slijtage kan dan worden verholpen voor dit problemen geeft. Dat zorgt dat je kunt vertrouwen op de brand preventie en je rustig kunt slapen.

Brandmeldinstallatie voor directe waarschuwing

Detectie is cruciaal in het voorkomen van enorme brandschade. Vroegtijdig detecteren van hitte, rook of vlammen beschermt levens én zaken. Met een geavanceerde brandmeldinstallatie die op maat is gemaakt voor jouw bedrijf, zorg je dat het brandalarm al bij de eerste tekenen van een brand automatisch wordt geactiveerd.

Het brandmeldsysteem moet vanzelfsprekend zorgvuldig zijn geïmplementeerd en moet regelmatig worden getest. Zo kun je erop vertrouwen dat het systeem altijd paraat staat om te waarschuwen zodra een gevaarlijke situatie ontstaat.

Ontruiming van het pand

Heeft het brandmeldsysteem een brandhaard ontdekt, dan worden alle aanwezigen in het pand gealarmeerd. Op dat moment gaat het alarm, kunnen instructies via luidsprekers worden gegeven en gaat de noodverlichting aan. Nu moet worden gestart met evacuatie van het pand. Alle aanwezigen moeten in veiligheid worden gebracht, waarbij het belangrijk is dat geen paniek ontstaat. Via de luidsprekers kunnen de aanwezigen worden geïnformeerd over de gevaarlijke situatie en de mogelijke vluchtroutes.

Brand preventie door bouwtechnische aanpassingen

Naast al deze technische, geavanceerde installaties, is het ook belangrijk om in de bouwtechnische aspecten rekening te houden met brand preventie. Op deze manier kan de brandveiligheid van het bedrijfspand aanzienlijk worden verbeterd. Schakel hiervoor altijd een expert in. Op basis van de indeling, het gebruik en de bouwaard van het pand wordt een inschatting gemaakt van het brandrisico. Dat wordt vervolgens gebruikt als basis voor het bouwtechnische plan. Denk hierbij aan compartimentisering, het plaatsen of verwijderen van wanden, deuren etcetera. Maar ook andere zaken zoals brandisolatie en vluchtroutes komen in dit plan aan bod.

Pak uw brand preventie nu aan

Wacht niet langer en zorg ervoor dat de brand preventie in jouw bedrijfspand zo snel mogelijk wordt geoptimaliseerd. Dat zorgt niet alleen voor een veilig gevoel en een tevreden verzekeraar. Ook de continuïteit van je bedrijf bij het ontstaan van een brand kun je op deze manier waarborgen.

Vraag vandaag nog een adviesgesprek aan met één van de brandveiligheid experts van Pyrock. Jouw bedrijfspand wordt dan geïnventariseerd en er wordt een plan voor brand preventie op maat gemaakt. Zowel voor installatie als onderhoud nemen we je alles uit handen. Is het tijd voor een onderhoudsbeurt? Dan nemen wij contact op om dit voor je in te plannen. Zien we in ons slimme monitoringssysteem dat een onderdeel defect is of niet goed functioneerd? Dan komen we langs om dit te herstellen. Zo kun jij erop vertrouwen dat de brand preventie van je bedrijf altijd in orde is. Heb je nog vragen over onze werkwijze of over iets anders? Neem dan zeker even contact op, we beantwoorden je vragen graag!

Contact

Brandende vraag? Bel nu en krijg vandaag nog antwoord.