De 5 meest gestelde vragen aan een adviseur brandveiligheid

De 5 meest gestelde vragen aan een adviseur brandveiligheid

Brandveiligheid, een veelomvattend pakket aan maatregelen waar je ook nog eens aan wettelijke eisen moet voldoen als werkgever. Maatregelen die naast complex, ook nog eens cruciaal zijn voor de veiligheid van je bedrijfspand en alles wat zich daarin bevindt, zoals het meest kostbare kapitaal: je medewerkers. Maatregelen die je misschien boven de pet gaan, maar waar je kunt vertrouwen op een adviseur brandveiligheid.

5x de meest gestelde vragen over brandveiligheid

Waar jij jouw expertise hebt, is de adviseur brandveiligheid op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van brandpreventie en brandveiligheid. Of het gaat om bouwkundige brandpreventie, sprinklerinstallaties, brandmeldinstallaties of ontruimingsinstallaties, een deskundig adviseur weet je er alles over te vertellen. Daarnaast kan hij je een uitgebreid advies geven over hoe jij jouw pand kunt laten voldoen aan de gestelde wettelijke eisen.

Zoals je kunt verwachten, krijgt een adviseur brandveiligheid ook regelmatig dezelfde vragen van klanten. Het antwoord hierop vraagt meestal om een specifieke beoordeling van de situatie. We zetten er een aantal voor je op een rij.

  1.  Aan welke eisen moet ik wettelijk voldoen als het gaat om brandveiligheid?
    Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. De wet- en regelgeving inzake brandveiligheid is complex. Zo is het van belang of uw gebouw een verhoogd risico heeft, wat bijvoorbeeld het geval is bij een kinderdagverblijf of een hotel.
    In de omgevingsvergunning is aangegeven of er aanvullende eisen van toepassing zijn. In sommige gevallen kan de brandweer aanvullende eisen stellen. De adviseur brandveiligheid is erin gespecialiseerd om deze regels in de praktijk te brengen.
  2. Kan ik zelf bepalen of mijn gebouw brandveilig is?
    Als eigenaar van het gebouw kun je zelf vaak redelijk inschatten of er sprake is van een brandgevaarlijke situatie. Echter zijn er veel regels waar je je aan moet conformeren. Het is daarom verstandig een adviseur brandveiligheid in te schakelen om deze afweging te maken.
  3. Welke investering moet ik doen om mijn gebouw te laten voldoen aan de actuele eisen?
    De investering is natuurlijk afhankelijk van de mate waarin het gebouw in de huidige staat al voldoet aan de gestelde eisen. Houdt er altijd rekening mee dat het verplicht is om jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren aan het systeem.
  4. Hoe weet ik aan welke bouwkundige brandpreventie eisen mijn pand moet voldoen?
    Bij nieuwbouw wordt door de architect rekening gehouden met bouwkundige brandveiligheid. Om de brandveiligheid voor bestaande bouw te kunnen waarborgen, zijn soms aanpassingen nodig. Ook hier kun je rekenen op de kennis en ervaring van een adviseur brandveiligheid.
  5. Op welke manier kan ik mijn medewerkers informeren over brandveiligheid?
    Het is belangrijk je medewerkers bewust te maken van het belang van brandveiligheid en de invloed die zij hier zelf op hebben. Heb je een BHV team? Dan zullen zij hier speciale trainingen voor moeten volgen. Zij zijn bij een calamiteit verantwoordelijk voor bijvoorbeeld een succesvolle en veilige ontruiming van het gebouw. Daarnaast is het verstandig om regelmatig onruimingsoefeningen te doen met verschillende scenario’s. Denk bijvoorbeeld aan een geblokkeerde uitgang, waardoor de dichtstbijzijnde vluchtroute niet kan worden gebruikt.

Advies op maat van Pyrock

Pyrock heeft alleen de beste adviseurs op het gebied van brandveiligheid. Zij denken graag met je mee en stellen een adviesrapport voor je op dat specifiek op jouw gebouw is afgestemd. Ook voor installatie en onderhoud ben je bij Pyrock verzekerd van kwaliteit. Wist je dat we zelfs 30 jaar garantie geven op brandveiligheidinstallaties die door ons zijn geimplementeerd en onderhouden?
Dus wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op voor een advies op maat.

Ons advies nodig? Neem contact met ons op!

Contact

Brandende vraag? Bel nu en krijg vandaag nog antwoord.