Wat is een brandmeldinstallatie

Wat is een brandmeldinstallatie

Wat is een brandmeldinstallatie

Voor veel bedrijven is het een veelgehoorde eis van een verzekeringsmaatschappij of de brandweer: een brandmeldinstallatie is verplicht om het bedrijf te mogen voeren of om een verzekering te kunnen afsluiten. Maar wat is een brandmeldinstallatie (BMI) nu precies en waar moet je op letten bij aanschaf?

Hieruit bestaat een brandmeldinstallatie

Een brandmeldinstallatie is een systeem dat ervoor zorgt dat branden worden gedetecteerd en alarmeert aanwezigen in het pand dat er een brandhaard is ontstaan. Het systeem bestaat uit een aantal componenten.

 1. Detectoren: warmte, rook of vlammen worden door de detectoren opgemerkt, zodat hier direct een vervolgactie op kan worden genomen.
 2. Koppelingen: de detectoren hebben pas nut wanneer deze zijn gekoppeld aan een centrale. Daar zorgen de koppelingen voor.
 3. Centrale: is een hittebron gedetecteerd, dan moet hier actie op worden ondernomen. In de centrale is ingeregeld hoe wordt gereageerd op signalen van de detectoren. Zo wordt het alarm geactiveerd, kunnen sprinklers in werking treden of kan direct een melding naar de meldkamer worden gestuurd.
 4. Alarm: de aanwezigen in het gebouw moeten op de hoogte worden gebracht dat er een gevaarlijke situatie is ontstaan. Door middel van het alarm krijgen zij een geluidssignaal zodat ze zich naar buiten kunnen begeven.

Als werkgever ben je niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers en andere aanwezigen in het pand. Vaak wordt vanuit de opstalverzekering geeist dat maatregelen zoals een brandmeldinstallatie, sprinklerinstallatie en ontruimingsinstallatie aanwezig zijn. En daarnaast wil je natuurlijk niet dat jouw bedrijf enorme schade lijdt of zelfs moet stoppen vanwege een alles verwoestende brand.

Type brandmeldinstallaties

Om te bepalen welk type brandmeldinstallatie de juiste is voor jouw pand en bedrijf, is het belangrijk dat je die verschillende soorten kent. Daarnaast is het altijd verstandig om je te laten adviseren door een deskundige op het gebied van brandveiligheid.

 • Conventionele brandmeldinstallaties
  Met detectoren kan het niveau van het brandalarm worden gedetecteerd.
 • Adresbare brandmeldinstallaties
  Elke detector heeft een eigen adres, waardoor het systeem herkent waar de brandhaard zich bevindt en dus een nauwkeurige locatie kan bepalen.
 • Intelligente brandmeldinstallaties
  De detectoren verzamelen informatie over de brand, zoals de omvang en intensiteit. Dit wordt doorgegeven aan de centrale.

Ontdek de voordelen van een brandmeldinstallatie

Laat je adviseren over de juiste brandmeldinstallatie en andere brandveiligheidssystemen. Zo voldoe je niet alleen aan de verplichtingen die aan jou als bedrijfseigenaar worden gesteld maar je beschermd hiermee ook je zorgvuldig opgebouwde bedrijf. Het is dan ook van groot belang dat je een specialist in de arm neemt. Zo profiteer je van alle voordelen: je verhoogt de veiligheid, zorgt dat schade wordt beperkt en het belangrijkste is misschien nog wel dat je rustig kunt slapen.

De brandveiligheid van je bedrijf is bij Pyrock in goede handen. De specialisten zorgen niet alleen voor een goed advies maar ook voor de juiste installatie en bijbehorende instructies. Daarbij houdt het niet op. Pyrock blijft jouw brandmeldinstallatie en andere systemen monitoren, zodat eventuele storingen, slijtage of defecten direct worden opgemerkt. Ook voor de periodieke inspectie en onderhoud nemen wij contact op met jou. Zodat jij er geen omkijken naar hebt. Dát is pas service die verder gaat. Dát is Pyrock.

Weten wat Pyrock voor jou kan betekenen? Neem dan zeker contact op en vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan, download de brochure of maak direct een afspraak.

 

Contact

Brandende vraag? Bel nu en krijg vandaag nog antwoord.