Ontruimingsinstallatie: dit moet je erover weten

Ontruimings installatie: dit moet je erover weten

Ontruimings installatie: dit moet je erover weten

Bezoekers en medewerkers in jouw bedrijfspand vertrouwen erop dat zij zich in een veilig gebouw bevinden. Het is dus belangrijk dat jij als eigenaar die veiligheid garandeert. Dat kan op veel verschillende manieren. Waar het gaat om het gevaar van brand, is één van de belangrijkste elementen een ontruimingsinstallatie. Waarom dit belangrijk is en wat je hier verder over moet weten, lees je in dit artikel.

Wat doet een ontruimingsinstallatie?

Kort gezegd: een ontruimingsinstallatie zorgt dat mensen weten dat er een gevaarlijke situatie is en dat ze veilig het gebouw kunnen verlaten. De installatie bestaat uit verschillende delen, zoals rookmelders, handmelders en luidsprekers. Is er ergens in het gebouw sprake van rookontwikkeling? De rookmelder detecteert dat. Automatisch gaat er een melding naar de centrale unit die het alarm activeert. Via de luidsprekers wordt een alarmsignaal gegeven en worden instructies gesproken om het gebouw te verlaten.

Waarom is een ontruimingsinstallatie onmisbaar?

Ten eerste: omdat het verplicht is. Als werkgever moet je, volgens de wet, zorgen voor een veilige werkomgeving. Als je eerlijk bent: dan wil je toch ook zorgen dat je werknemers en bezoekers veilig zijn? Dat is ook een stukje gemoedsrust, dat je kunt vertrouwen op een degelijke ontruimingsinstallatie.

Het is dus essentieel om te zorgen dat, mocht zich een noodsituatie voordoen, iedereen die in het gebouw aanwezig is zonder paniek veilig naar buiten kan. Dat kan het verschil zijn tussen leven en dood.

Hoe onderhoud je een ontruimingsinstallatie?

Is de ontruimingsinstallatie eenmaal in het pand geïnstalleerd? Top! De eerste stap naar een veilige werksituatie is gezet. Nu is het belangrijk dat dit blijvend is. Regelmatig onderhoud van de ontruimingsinstallatie is cruciaal. Schakel een professioneel bedrijf in voor het onderhoud, zodat je erop kunt vertrouwen dat de installatie tijdens een noodgeval zijn werking doet.

Bij het uitvoeren van de onderhoudsbeurt wordt het systeem uitvoerig getest. Componenten die niet goed meer werken en lege batterijen worden vervangen. Mocht er een storing in het systeem zitten dan wordt ook dit verholpen. Soms is het zelfs zo dat het installatiebedrijf al op afstand ziet dat de ontruimingsinstallatie niet naar behoren werkt. Dan voeren ze direct onderhoud uit om te zorgen dat jij weer op het systeem kunt vertrouwen en de veiligheid van je medewerkers niet in het geding komt.

Ontruimingsinstallatie en de verzekering

Als eigenaar van je bedrijfspand zul je deze moeten verzekeren. Dat is nodig om een financiering te krijgen maar ook omdat het dragen van de financiele last van totaal verlies enorm in de papieren kan lopen. Verzekeraars stellen eisen aan brandbeveiliging. De kans is dus groot dat je, afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt, verplicht bent om onder andere een ontruimingsinstallatie te laten installeren en onderhouden. Het kan zelfs zo zijn dat een verzekeraar wil dat de ontruimingsinstallatie jaarlijks gecertificeerd wordt.

Ontruimingsinstallatie als onderdeel van brandbeveiliging

Hoewel een ontruimingsinstallatie op zichzelfstaand kan worden geïnstalleerd, maakt deze vaak uit van een totaalplan op het gebied van brandbeveiliging.
Vaak begint het met een brandmeldinstallatie, die vroegtijdig rook en vuur detecteert. Maar ook blussystemen zoals sprinklerinstallaties komen vaak voor. Deze begint direct met het blussen van de brandhaard, waardoor ergere schade in veel gevallen kan worden voorkomen. Daarnaast worden ook systemen voor noodverlichting en noodstroom regelmatig toegepast als onderdeel van het brandbeveiligingsplan.

Advies op maat voor jouw bedrijf

Wil je weten hoe je jouw bedrijfspand brandveilig kunt maken? De deskundige adviseurs van Pyrock maken graag een inventarisatie, die zij als basis gebruiken voor een brandveiligheidsplan op maat. Ook voor brandende vragen kun je natuurlijk altijd bij hen terecht. Neem dan ook zeker contact met ons op om je vraag te stellen of direct een afspraak in te plannen.

Contact

Brandende vraag? Bel nu en krijg vandaag nog antwoord.