Ontruimingsinstallatie: waarom onderhoud zo belangrijk is

Ontruimingsinstallatie: waarom onderhoud zo belangrijk is

Als werkgever wil je je medewerkers een veilige werkomgeving bieden. Dat ben je zelfs wettelijk verplicht. Daarnaast wil je natuurlijk ook voorkomen dat er schade aan je gebouw, voorraden of inventaris ontstaat door brand. Of erger nog: dat je bedrijf stil komt te liggen omdat je geen productie kunt draaien of computers zijn verbrand waardoor dienstverlening niet meer mogelijk is.

Brand is niet altijd te voorkomen, maar de schade kan vaak wel worden beperkt. Met een ontruimingsinstallatie worden je medewerkers snel gewaarschuwd. Hierdoor kunnen zij in geval van nood snel het gebouw verlaten. Goed onderhoud is dan ook cruciaal. Niets is immers vervelender dan vertrouwen op een systeem dat het laat afweten op het moment dat het hoognodig is.

Gevolgen nalaten onderhoud ontruimingsinstallatie

In geval van nood zal een ontruimingsinstallatie mensen in een gebouw waarschuwen. Dat kan door een slow-whoop maar ook door instructies die via speakers worden gegeven. Het voordeel daarvan is dat je aanwezigen direct kunt vertellen wat er precies aan de hand is en hoe zij zich zo snel mogelijk in veiligheid kunnen brengen.
Welke variant je ook hebt, het is dan ook essentieel om je ontruimingsinstallatie in uitstekende conditie te houden.
Het nalaten van onderhoud kan ernstige gevolgen hebben.

Overtreding van de wet
Volgens de Nederlandse wet ben je als werkgever verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Nalatig onderhoud aan de ontruimingsinstallatie zorgt ervoor dat de werkplek die je aan je werknemers biedt onveilig is.

Storing in installatie
Wordt de ontruimingsinstallatie niet regelmatig getest en onderhouden, dan kunnen onderdelen gaan falen. Hierdoor functioneert de installatie niet meer naar behoren of zelfs in het geheel niet meer. Doet zich een noodsituatie voor, dan worden mensen in het pand niet tijdig gewaarschuwd met alle gevolgen van dien.

Waar bestaat onderhoud uit

Net als de installatie van een ontruimingsinstallatie, moet ook het onderhoud hiervan voldoen aan bepaalde (wettelijke) eisen. De installatie moet minimaal 1x per jaar worden geïnspecteerd tijdens een onderhoudsbeurt.
Het onderhoud bestaat uit een visuele en functionele controle. Alle onderdelen van de ontruimingsinstallatie worden uitgebreid bekeken door het oog van een specialist. Afwijkingen of beschadigingen worden zo al direct geconstateerd. Vervolgens wordt de hele installatie uitgebreid getest. Elk onderdeel apart maar ook in zijn geheel. Mocht het nodig zijn dan worden onderdelen vervangen. Soms is dat preventief, omdat bepaalde onderdelen een maximale levensduur hebben. Treft de onderhoudsdeskundige een defect onderdeel aan, dan wordt deze natuurlijk ook direct vervangen.

De onderhoudsbeurt wordt geregistreerd, zo is het eenvoudig bij te houden wanneer een volgende inspectie nodig is. Daarnaast is periodiek onderhoud wettelijk verplicht en kan met een registratie worden aangetoond dat is voldaan aan deze verplichting.

Vertrouw op de specialist in ontruimingsinstallaties

Om aan dehoge eisen die gesteld worden aan de installatie en het onderhoud van een ontruimingsinstallatie te kunnen voldoen, kun je rekenen op de specialisten van Pyrock. Met jarenlange ervaring in brandveiligheid, zijn zowel jouw bedrijfspand als de mensen die daarin werken in vertrouwde handen. Onderhoud van de ontruimingsinstallatie wordt voor jou ingepland, zodat jij je hier niet druk over hoeft te maken of zelfs in de gaten hoeft te houden wanneer het weer tijd is voor een onderhoudsbeurt. Sommige tests kunnen we zelfs van afstand uitvoeren, zonder dat jij in je bedrijfsvoering wordt onderbroken. Zo zien we ook direct wanneer een onderdeel niet naar behoren functioneert en kunnen we dit meteen voor je oplossen.

Jouw bedrijfspand ook voorzien van de best mogelijke brandveiligheid? De experts van Pyrock voorzien je graag van een advies op maat, afgestemd op de situatie in jouw pand.
Ontdek hoe de brandveiligheid in jouw pand verbeterd kan worden en neem vandaag nog contact met ons op.

 

Ons advies nodig? Neem contact met ons op!

Contact

Brandende vraag? Bel nu en krijg vandaag nog antwoord.