Veelgestelde vragen

Hoe gebruik ik mijn sprinklerinstallatie op een duurzame manier?

Je kan veel meer uit je sprinklerinstallatie halen dan enkel brandbeveiliging. Zo kan de installatie ook gebruikt worden voor verwarming of verkoeling. Een andere optie is hergebruik van het water dat tijdens het doorspoelen wordt afgevloeid. Zo bespaar je op verwarming, óf op de waterrekening.

 

Verwarming

Een sprinklerinstallatie kan brand aan. Hete temperaturen is dus geen probleem. Het water dat door de buizen van de installatie loopt, kun je door middel van een warmtepomp verwarmen tot zestig graden. Hierdoor loopt in één klap een enorm systeem van ‘verwarmingsbuizen’ door je pand.

 

In sommige situaties, bijvoorbeeld in grote hallen, kan dit ervoor zorgen dat er geen andere verwarming meer nodig is. Dat scheelt bakken aan energie. Ook in winkels met open plafonds is dit goed toe te passen. Systeemplafonds isoleren te veel, waardoor het effect verloren gaat.

 

Omgekeerd werkt het systeem in de zomer ook verkoelend. Door dan juist koud water door het buizenstelsel te laten stromen, verkoel je de ruimte, zonder dat er airconditioning nodig is. Bijkomend voordeel van het rondpompen van het water: stromend water voorkomt corrosie, waardoor het systeem langer goed blijft.

 

Hergebruik van water

Iedere twee weken wordt de waterflow van een sprinklersysteem gecontroleerd. Honderdduizenden liters water spoelen hiermee rechtstreeks in het riool. Dat kan anders, vinden wij! Het (schone) water dat wordt afgevloeid, vangen we op en hergebruiken we om de toiletten mee door te spoelen. Het enige dat hiervoor nodig is, is een opvangbassin, een pomp en een filter. Het resultaat: een enorme besparing op het watergebruik.

Ons advies nodig? Neem contact met ons op!

Download brochure

Brochure

Vraag onze brochure aan!

Lees meer over onze aanpak en hoe we andere organisaties hebben geholpen.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact

Brandende vraag? Bel nu en krijg vandaag nog antwoord.