Voorkom valse meldingen bij brandmeld installaties

Brandmeld installatie

Voorkom valse meldingen bij brandmeld installaties

Brandmeld installaties zijn een betrouwbaar element om de veiligheid van bedrijfsgebouwen te waarborgen. Maar wat als deze een valse melding geeft? Personeel in paniek, automatische brandmelding naar de meldkamer en onnodige onderbreking van werkzaamheden. Allemaal zaken die je wilt voorkomen. Lees snel verder en ontdek de meest voorkomende oorzaken van valse meldingen én hoe je ze kunt voorkomen.

5x oorzaken van valse meldingen bij brandmeld installaties

Behalve dat een valse brandmelding zorgt voor ontregeling van de dagelijkse werkzaamheden, kan dit ook tot onnodige kosten leiden van een voor niets aanrijdende brandweerwagen. Dat is natuurlijk zonde, voor jezelf en voor de brandweer die op dat moment niet beschikbaar is voor andere meldingen. Een aantal oorzaken van valse meldingen komen regelmatig terug. Voorkom deze valkuilen en zorg ervoor dat je brandmeld installatie niet voor niets afgaat.

 1. Stof
  Een verraderlijke oorzaak van valse meldingen van brandmeld installaties is stof. Wanneer stofdeeltjes ophopen in de detectoren, kan dit ervoor zorgen dat deze onterecht een brand detecteren.
  Oplossing: regelmatig schoonmaken en onderhoud laten doen door een professional
 2. Werkzaamheden
  Bij werkzaamheden zoals schilderen, boren of zagen kan er stof, damp of rook vrijkomen. Brandmelders worden hierdoor geactiveerd, waardoor een valse melding wordt gegeven.
  Oplossing: tijdelijk afdekken of demonteren van de melders
 3. Koken
  Hoewel het bereiden van een warme lunchmaaltijd vaak heerlijk ruikt, is de stoom, damp en warmte die hier vanaf komt een trigger voor de detectoren van veel brandmeld installaties.
  Oplossing: installeer de rookmelder niet in de buurt van kookapparatuur
 4. Stoom
  Is in het bedrijfspand een douche aanwezig? De stoom die hier vanaf komt kan zorgen voor een valse melding van brandmeld installaties.
  Oplossing: detectoren niet dichtbij de doucheruimte plaatsen
 5. Technische storing
  Defecte sensoren, losse bedrading of andere technische oorzaken kunnen brandmeld installaties onterecht laten afgaan.
  Oplossing: regelmatig onderhoud en inspectie van alle onderdelen en het systeem in het geheel

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk wil je voorkomen dat je medewerkers het vertrouwen in de brandmeld installatie verliezen en geen actie ondernemen als deze een keer een echte melding geeft. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat brandmeld installaties onterecht afgaan in plaats van het vertrouwen achteraf te herstellen. Zorg daarom dat je jouw brandmeld installatie door een professional laat installeren. Dan weet je dat je erop kunt vertrouwen dat je in geval van brand altijd wordt gewaarschuwd.

Gaan jouw alarmbellen al rinkelen? Zorg dat je brandmeld installatie op orde is en laat deze installeren en onderhouden door de specialisten van Pyrock. Neem vandaag nog contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Ons advies nodig? Neem contact met ons op!

Contact

Brandende vraag? Bel nu en krijg vandaag nog antwoord.