Bouwbesluit Brandveiligheid

Dit moet je erover weten

Bouwbesluit Brandveiligheid

Ontdek de belangrijkste kenmerken van het Bouwbesluit Brandveiligheid

Voor bedrijven is brandveiligheid in gebouwen van het grootste belang. Dat begint al bij het ontwerp, in de bouw en natuurlijk in het gebruik van het pand. Het Bouwbesluit Brandveiligheid is de kern van de brandveiligheidsnormen en voorschriften waaraan gebouwen moeten voldoen. Lees verder en ontdek wat dit voor uw bedrijfspand betekent.

Het belang van brandveiligheid

Als een gebouw in brand vliegt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor aanwezige mensen maar ook voor eigendommen. Om levens te beschermen en schade te minimaliseren, is het dan ook essentieel om brandveiligheid in gebouwen te waarborgen.
Het Bouwbesluit Brandveiligheid bevat richtlijnen en voorschriften, waarmee gebouwen zodanig ontworpen en gebouwd kunnen worden dat ze brandveilig zijn.

Belangrijkste voorschriften van Bouwbesluit Brandveiligheid

Het Bouwbesluit Brandveiligheid is erg omvangrijk. De belangrijkste voorschriften uit deze regelgeving zijn de volgende.

 • Compartimentiseren en brandwerendheid
  Gebouwen moeten worden opgedeeld in compartimenten, zodat de verspreiding van brand kan worden beperkt. De wanden, vloeren en plafonds moeten daarnaast zijn vervaardigd van brandwerend materiaal om zo brandverspreiding te vertragen. Deze bouwkundige brandpreventie zorgt ervoor dat brand zich minder goed kan verspreiden.
 • Vluchtroutes en nooduitgangen
  Het bouwbesluit stelt eisen aan de breedte van vluchtroutes en nooduitgangen. De routes moeten duidelijk te herkennen zijn en er mogen zich geen obstakels op de route bevinden.
 • Brandveilig gebruik
  Gebouwen moeten op een brandveilige manier gebruikt worden. Zo mag er een maximum aantal personen in het gebouw aanwezig zijn, moeten brandveilige materialen worden gebruikt en gevaarlijke situaties worden vermeden.
 • Aanwezigheid brandmeldinstallatie
  Het Bouwbesluit kan, afhankelijk van het type gebouw en de werkzaamheden die daarin plaatsvinden, voorschrijven dat een brandmeldinstallatie aanwezig moet zijn.
 • Noodverlichting
  In een gebouw moet noodverlichting aanwezig zijn en moeten vluchtroutes met een verlichting te herkennen zijn. Zo kunnen aanwezigen in het gebouw hun weg naar buiten vinden, ook wanneer het zicht wordt beperkt door bijvoorbeeld rookontwikkeling of duisternis.
 • Sprinklerinstallaties
  In bepaalde gevallen moet het pand zijn voorzien van goedgekeurde sprinklerinstallaties. De sprinklers helpen om een brand onder controle te houden zodat deze zich niet of moeilijker kan verspreiden.
 • Onderhoud en inspectie
  Brandveiligheid is niet éénmalig maar moet altijd op orde zijn. Regelmatig onderhoud en periodieke inspecties zijn dan ook essentieel en moeten strikt worden nageleefd.

Rol van sprinklerinstallaties

Sprinklerinstallaties zijn één van de meest effectieve manieren om brand te bestrijden en beheersen. Ze treden in werking wanneer rook wordt gedetecteerd of wanneer een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Doordat ze direct water verspreiden, kan de brand in veel gevallen onder controle worden gehouden tot de brandweer aanwezig is. In het Bouwbesluit kunnen specifieke eisen zijn opgenomen over het gebruik, de locatie en onderhoud van de sprinklerinstallaties.

Profiteer van expertise van Pyrock

Als expert op het gebied van brandveiligheid, kun je bij Pyrock terecht met al je vragen over het Bouwbesluit Brandveiligheid. Profiteer van jarenlange ervaring en expertise. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een risico-inventarisatie en een advies over de brandveiligheid voor jouw (bedrijfs)pand.

 

Contact

Brandende vraag? Bel nu en krijg vandaag nog antwoord.